- By: kull
- Etichete: energie, fotovoltaic, independenta, panouri, solar, stalpi, stradal
- Niciun comentariu
- 85 vizualizari
Trackerele solare sau sistemele de orientare solare sunt cadre pe un ax sau doua, special concepute pentru a permite orientarea panourilor fotovoltaice la unghiul ideal pentru captarea luminii solare la cel mai bun punct de incidenta. Aceste sisteme sunt concepute pentru a maximiza randamentul dat de fiecare panou in parte si pot creste productia de energie cu pana la 45%. Diferenta fata de sistemele solare fixe consta in faptul ca panourile echipate cu sisteme de orientare pot urmari soarele pe bolta cereasca, atat de la est la vest (sistemele cu un singur ax), dar si nord sud (sisteme full tracking, cu doua axuri care pot sa se orienteze pe timp de iarna pentru a capta mai bine lumina atunci cand soarele inscrie o bolta mai joasa.
Avantajele unor sisteme fotovoltaice cu tracker solar
Motivul principal pentru care se recomanda folosirea unui sistem de orientare solar este reducerea costurilor cu energia electrica. Daca panourile solare se instaleaza in ideea de a reduce sau a scapa total de dependenta de reteaua de electricitate, trackerele solare sunt cea mai buna solutie pentru o productie de energie optimizata la maxim. Randamentul panourilor solare cu full tracking creste pana la 45% in medie, insa in unele zile acest procent poate ajunge si pana la 100%.
Panourile solare fixe capteaza maximul de energie in general la ora 12, cand soarele este in pozitie ideala pe cer. Un sistem de panouri fotovoltaice cu tracker va putea mentine o productie ridicata chiar si dimineata sau seara, cand panourile clasice vor da randament redus. Randamentul panourilor solare este puternic influentat de factori precum latitudinea si clima, insa cu ajutorul unui sistem de orientare cu un ax sau doua, in functie de nevoie, sistemele fotovoltaice pot deveni convenabile chiar si in zone in care in mod normal nu sunt recomandate ca o solutie viabila de energie alternativa.
Energia consumata pentru a propulsa motoarele folosite la miscarea pe ax este neglijabila din punct de vedere procentual. Cel mai important factor in randamentul dat de un sistem fotovoltaic este climatul. Cu cat zona este mai putin innorata pe o perioada mai lunga a anului, cu atat productia de energie creste.
Randamentul sistemelor fotovoltaice poate fi afectat de factori precum: umezeala, ceata, praf si smog.
Latitudinea este un alt aspect important, latitudinile mai mari fiind mai potrivite pentru instalarea de sisteme solare datorita arcului mai lung pe care soarele il inscrie pe cerul de vara.
Sistemele de orientare solara fac posibila instalarea de panouri fotovoltaice care sa dea un randament corespunzator chiar si in locatii mai putin potrivite. Spre exemplu, in zone des innorate sau cetoase, trackerele reusesc totusi sa optimizeze productia panourilor cu pana la 20 %. Pe de alta parte, in zone in care conditiile sunt ideale se poate ajunge chiar si la o crestere de pana la 55% pe timp de vara.
Procentul de energie castigat in plus la un sistem cu panouri fotovoltaice echipate cu trackere poate varia foarte mult de la o zi la alta, procentele discutate mai sus fiind procente medii anuale.
Intr-o zi anume, tracker-ul solar poate face o diferenta de la 0% pana la aproape 100%.
Diferenta de output pentru sisteme de orientare solara in functie de sezon
Perioada in care sistemele de orientare solara afecteaza cel mai mult performanta panourilor fotovoltaice este vara, moment in care soarele este mai puternic, iar faptul ca panourile se pot orienta pentru a obtine maximul de energie pentru mai multe ore in fiecare zi face o diferenta substantiala. Daca sistemul este conectat la o retea electrica, acest surplus de consum poate insemna un castig pentru proprietar.
Pentru sistemele care nu sunt conectate la o retea electrica, acest surplus de energie se pierde pe timp de vara. Pe de alta parte, in lunile de primavara si toamna sistemul de orientare poate ajuta la acoperirea integrala a nevoii energetice a cladirii pe care este instalat.
Sistemele moderne de orientare sunt construite pentru a fi cat se poate de fiabile. Motoarele acestora functioneaza doar cateva minute pe zi, ceea ce le creste durata de viata, iar partea de electronica este relativ simpla, reducand riscul de defectiuni complicate. In cazurile rare in care sistemul de orientare se defecteaza, acesta nu afecteaza functionalitatea panoului fotovoltaic care va continua sa functioneze ca un panou fotovoltaic fix.
Lasa un mesaj
Trebuie sa fii conectat pentru a posta un comentariu.