- By: kull
- Etichete: energie, fotovoltaic, independenta, panouri, solar, stalpi, stradal
- Niciun comentariu
- 81 vizualizari
Exista doua tipuri de sisteme fotovoltaice. Cele mai comun intalnite in Romania sunt cele instalate pe locuinte sau pe cladiri comerciale, de obicei pe acoperis, cu scopul de a produce strict energia necesara pentru cladirile pe care sunt instalate. In general, un sistem cu panouri fotovoltaice instalat pe o locuinta produce in jur de 5 kw pe panou, avand capacitatea de a produce 8,000 kW de energie solara pe an, la un sistem cu 25 de panouri. Pe de alta parte, exista sistemele de parcuri fotovoltaice ce aprovizioneaza cu energie cartiere intregi, care produc exponential mai multa energie si devin o alternativa reala la reteaua clasica de energie electrica.
In Romania parcurile solare sunt inca o noutate si reprezinta o piata in plina dezvoltare, cu numeroase oportunitati. Productia si distributia de energie verde, sustenabila, este viitorul in domeniu. Spre exemplu, in California 20% din energie se produce deja prin parcuri solare si ferme eoliene, iar intentia este de a ajunge cat mai rapid la 35%.
Avantajele investitiei intr-o astfel de tehnologie sunt aproape nelimitate, de la cele evidente, legate de faptul ca soarele este o sursa inepuizabila, pana la cele legate de factori geopolitici precum dependenta de energie de la statele vecine.
Avantajele investirii in parcuri fotovoltaice
Primul si cel mai important avantaj al energiei solare este faptul ca nu produce gaze de sera, deci nu contribuie la periculosul efect de sera care se face responsabil pentru incalzirea globala. Energia solara este produsa captand radiatia solara intr-un proces care nu produce fum sau reziduri de nici un fel.
Un singur parc fotovoltaic de dimensiuni considerabile precum Montalto di Castro din Italia elimina aproape 20.000 de tone de emisii de carbon din atmosfera, inlocuind productia de energie din combustibili fosili cu aceasta sursa curata.
Energia solara nu este doar un mod de a proteja mediul, ci si o potentiala sursa de profituri imense pentru cei dispusi sa investeasca in momentul in care piata este inca in dezvoltare. Pentru ca singurele costuri necesare pentru parcuri fotovoltaice sunt cele de instalare si mentenanta, se poate spune ca energia solara este gratuita.
Pentru a produce energie solara nu este nevoie de materii prime tot mai costisitoare odata ce rezervele se epuizeaza. Mai mult, pentru intretinerea unor parcuri fotovoltaice este nevoie de considerabili mai putina forta de munca decat pentru o centrala electrica clasica.
In general, panourile fotovoltaice de cea mai inalta calitate vin cu garantie de cativa zeci de ani si o durata de viata de aproape jumatate de secol. Acest lucru inseamna ca investitia initiala se amortizeaza intr-un timp relativ scurt, dupa care aceste parcuri produc energie aproape gratuit (minus procesul relativ simplu si ieftin de mentenanta), deci profitul este pe masura.
Investitia in astfel de sisteme fotovoltaice este o investitie in decentralizare si scaderea dependentei de reteaua electrica si combustibilii fosili din ce in ce mai scumpi. Carbunii, petrolul sau gazul necesar pentru productia de energie conventionala sunt adesea transportati dintr-o parte in alta, fie pe teritoriul aceleiasi tari, insa de multe ori chiar peste granite, adaugand sume imense la costul de productie al energiei electrice.
Transportul adauga adesea la poluarea mediului datorata industriei electrice, iar tensiunile politice pot pune in dificultate comunitati si tari intregi atunci cand aceasta retea este afectata. Zonele cu parcuri fotovoltaice devin independente din punct de vedere al electricitatii, iar aceasta independenta inseamna pe de o parte costuri mai mici cu electricitatea, pe de alta parte oportunitate de afaceri pentru cei interesati de investitia in aceasta tehnologie a viitorului.
Se poate construi un parc solar in orice zona, indiferent daca exista infrastructura sau conectare la reteaua electrica, aceasta tehnologie devenind o solutie preferata de multi dezvoltatori de zone rezidentiale noi, acolo unde clima si asezarea geografica o permite. In plus, acest tip de tehnologie este tot mai atractiva si pentru persoanele care sunt interesate de achizitionarea de terenuri in zone inca nedezvoltate. Potentialul este nelimitat.
Beneficiile energiei solare si avantajele acestor sisteme fotovoltaice inclina clar balanta in favoarea investitiei in acest domeniu aflat inca la inceput. Costurile initiale se amortizeaza rapid, iar avansul acestei tehnologii, descoperirile inovative si posibilitatile tot mai diverse de finantare garanteaza faptul ca parcurile solare, poate chiar mai mult decat alte solutii alternative, sunt viitorul in industria energetica.
Lasa un mesaj
Trebuie sa fii conectat pentru a posta un comentariu.