- By: kull
- Etichete: energie, fotovoltaic, independenta, panouri, solar, stalpi, stradal
- Niciun comentariu
- 210 vizualizari
Invertoare de baterii off-grid
Este extrem de usor de determinat avantajul principal al unui sistem fotovoltaic cu invertoare de baterii off grid, respectiv independenta totala fata de reteaua nationala de energie electrica. Acest tip de sisteme pot fi instalate absolut oriunde in lume atat timp cat conditiile de clima si amplasare geografica sunt propice pentru folosirea energiei solare ca energie alternativa. Un sistem solar off grid cu invertor ce trimite curentul la baterii unde este stocat pentru a fi folosit mai tarziu este o solutie excelenta pentru zonele inca in dezvoltare, fara infrastructura de conectare la reteaua electrica, din acest motiv aceste sisteme sunt folosite tot mai des ca o alternativa pentru casele construite in zone in care terenurile sunt inca ieftine dar exista planuri clare de dezvoltare pe termen lung.
Independenta energetica este doar un aspect al problemei, un altul, discutabil la fel de important, este impactul asupra mediului. Pentru a face trecerea de la energie pe baza de combustibili fosili la energie 100% curata, inepuizabila din surse precum soarele numerosi utilizatori de sisteme de energie alternativa aleg sa isi echipeze cladirile cu sisteme fotovoltaice cu adevarat independente, respectiv sisteme off grid, pe baterie.
Pe de alta parte, cele mai cautate si de incredere sisteme sunt cele hibride, capabile sa functioneze atat independent, cat si sa se conecteze la reteaua de energie electrica. Sistemele echipate cu invertoare de baterii on grid pot injecta curent in reteaua de electricitate astfel incat clientul poate eficientiza la maxim productia de energie electrica, reducand in acelasi timp costurile pentru alimentarea cu energie a locuintei sau afacerii proprii.
Tipuri de invertoare solare si avantajele acestora
Invertoarele joaca un rol semnificativ in alimentarea cu curent alternativ pentru locuinta sau cladirea echipata cu sistem de panouri fotovoltaice. Panourile produc curent continuu ce trebuie transformat in curent alternativ pentru a putea fi folosit.
Invertoarele off grid bidirectionale se folosesc in sisteme fotovoltaice tip magistrala de curent alternativ avand rolul de a asigura pe de o parte conversia energiei de curent continuu dar si controlul tensiunii, respectiv curentului de incarcare al bateriilor. Aceste tipuri de invertoare se recomanda la instalarea unor sisteme monofazate si trifazate cu putere mai mare de 2 kw putere instalata. In general, pentru sistemele fotovoltaice se folosesc trei tipuri de invertoare, cele de baterii, sau invertoare de baterii off grid, invertoarele de baterii cu incarcator incorporat, tot off grid sau invertoarele de baterii cu sincronizare la reteaua electric on-grid, folosite pentru a cupla bateriile atunci cand reteaua energetica se confrunta cu dificultati tehnice si alimentarea cu energie electrica se opreste brusc.
1. Invertoarele de baterii off grid simple:
- Sunt cea mai simpla metoda de a converti curentul direct de la sisteme solare sau eoliene in curent alternativ, folosit pentru alimentarea locuintei sau cladiri/cladirilor;
- Aceste sisteme simple sunt destinate alimentarii consumatorilor de curent alternativ ai unei baterii. La acest tip de invertoare, curentul de iesire poate fi fie cu sinus pur, fie cu sinus modificat.
2. Invertoare de baterii cu incarcator incorporat:
- Acest tip de invertoare sunt tehnologia superioara, dezvoltata odata cu cresterea popularitatii solutiilor alternative de energie precum sistemele fotovoltaice si cele eoliene;
- Invertoarele de baterii cu incarcator incorporat sunt mai eficiente decat invertoarele simple;
- Invertoarele de baterii cu incarcator sunt concepute cu functii noi precum incarcarea bateriei de acumulatori si intretinerea bancului de acumulatori la tensiunea adecvata sau pornirea automata a unui generator atunci cand bateria nu este incarcata corespunzator cu sistemul.
3. Invertoare de baterii on grid (cu sincronizare la centrala electrica):
- Cel mai eficient tip de invertor, prevazut cu algoritm de sincronizare la reteaua de energie electrica;
- Poate injecta energie electrica in retea dar poate functiona si independent (off grid);
- Acestea sunt cele mai scumpe tipuri de invertoare disponibile pe piata, dar si cele mai avansate.
Sfatul specialistului este extrem de important la alegerea invertorului potrivit pentru fiecare sistem in parte in functie de o serie de criterii ce afecteaza performanta intregului sistem. Un invertor ales gresit poate dauna acumulatorilor ca si grad de descarcare si incarcare, iar pe termen relativ scurt acestia vor trebui schimbati datorita problemelor mai sus mentionate.
Specialistii in domeniu sunt in masura sa sfatuiasca clientii astfel incat sa faca cea mai buna alegere pentru fiecare sistem in parte, garantand o buna functionare si evitand daunarea si eventual distrugerea acumulatorilor.
Lasa un mesaj
Trebuie sa fii conectat pentru a posta un comentariu.