- By: kull
- Etichete: energie, fotovoltaic, independenta, panouri, solar, stalpi, stradal
- Niciun comentariu
- 163 vizualizari
Controler solar de incarcare PWM
Tehnologia pentru controlere solare a avansat dramatic in ultimii ani, tehnologia folosita in realizarea unui controler solar de incarcare PWM fiind una dintre cele mai noi inovatii in domeniu. Incarcatoarele de acest tip capata rapid popularitate datorita eficientei in mentinerea unui voltaj constant de incarcare a bateriei. Aceste sisteme moderne garanteaza ca energia captata de panourile fotovoltaice este transmisa la baterie in functie de nevoia acesteia de reincarcare.
PWM este acronimul de la Pulse Width Modulation si se refera la o tehnologie folosita pentru controlerul solar de incarcare care inlocuieste vechea tehnologie bazata pe regulatoare on si off folosite pentru a proteja bateria atunci cand panoul fotovoltaic produce energie in exces. Odata cu avansul tehnologiei pe domeniul sistemelor solare, a devenit clara nevoia de o noua solutie de control al incarcarii care sa nu interfereze cu procesul de incarcare blocandu-l complet.
Sistemul folosit pentru realizarea unui controler solar de incarcare PWN este similar cu alte tehnologii moderne folosite in momentul actual si este conceput pentru a adresa neajunsurile vechii tehnologii care crea adesea probleme cu bateria si cu procesul de incarcare. Noul sistem se foloseste de un algoritm pentru a reduce treptat curentul de incarcare atunci cand voltajul bateriei atinge un punct prestabilit, astfel incat sa se evite supraincalzirea si sa se poata continua incarcarea in parametrii normali in cel mai scurt timp.
Pe langa aceasta metoda inovativa de gestionare a problemei panourilor fotovoltaice care produc energie in exces, aceasta metoda de control de incarcare aduce beneficii unice pentru sistemele solare:
- Posibilitatea de a reconditiona si desulfata bateria;
- Posibilitatea de a creste capacitatea de incarcare a bateriei;
- Posibilitatea de mentinere a unei capacitati medii ridicate a bateriei, intre 90%-95%, fata de sistemele vechi care permiteau bateriei sa functioneze la doar 55%-60% din capacitate;
- Posibilitatea de a reduce incalzirea si deteriorarea in timp a bateriei;
- Posibilitatea de a creste durata de viata a bateriei.
Beneficiile tehnologiei acestui tip de controler solar afecteaza intregul sistem reducand astfel costurile.
O viata mai lunga a bateriei inseamna costuri reduse pentru intretinerea sistemului fotovoltaic. Mai multa capacitate de rezerva in baterie inseamna un sistem solar de incredere si posibilitatea de a folosi baterii de dimensiuni mai mici pentru a reduce costul total de instalare.
Mai mult, acest sistem va permite sa obtineti pana la 20%-30% mai multa energie stocata in baterii prin incarcare, astfel se minimizeaza pierderile de energie care apareau la tehnologiile invechite care uneori opreau procesul de incarcare dupa ce bateria trecea de 50%. Astfel de sisteme se traduc simplu in mai multa energie cu cheltuieli mai mici.
Toate aceste avantaje au fost demonstrate printr-o serie de teste in diverse conditii de functionare, insa cea mai clara dovada a eficientei acestei tehnologii este rata de satisfactie a clientilor care instaleaza acest tip de controler solar PWM si popularitatea mereu in crestere a acestora.
Controlere PWM vs controlere MMPT solare
Controlerul este o parte extrem de importanta in orice sistem solar, iar folosirea unui controler solar de ultima generatie poate face o diferenta imensa in performanta controlerului. In momentul actual, cele doua tipuri de controlere folosite in mod comun sunt cele PWM, Pulse Width Modulation si MPPT, Maximum Power Point Tracking. Ambele tehnologii permit ajustarea ratei de incarcare in functie de nivelul de incarcare al bateriei, bateria putand fi astfel folosita la capacitatea sa maxima.
Care este insa diferenta dintre cele doua tehnologii?
Daca maximizarea capacitatii de incarcare ar fi singurul factor luat in considerare in decizia asupra tipului de controler solar folosit, atunci alegerea ar fi simpla. Cele doua tehnologii sunt insa diferite si fiecare are avantajele proprii, astfel incat controlerul trebuie ales in functie de locatie, componentele si dimensiunea sistemului, etc.
Spre exemplu controlere MMPT solare sunt mai eficiente in conditii mai reci de temperatura. Prin comparatie, un controler solar PWM se comporta excelent in zone cu climat moderat si cald. De asemenea, controlerele PWM reduc costurile mentinand o performanta constanta indiferent de dimensiunea sistemului si sunt in general mai ieftine decat un controler MMPT.
Luand in considerare ca un controler MMPT este mai scump si mai putin eficient in sistemele de putere mai mica de 170W, iar controlerele PWM sunt mai accesibile si mai eficiente in anumite conditii, cu o performanta constanta, acestea sunt in general recomandate pentru sistemele solare tipice instalate in locuinte sau pe proprietati private.
Lasa un mesaj
Trebuie sa fii conectat pentru a posta un comentariu.