1111

Panourile solare fotovoltaice cat si panouri solare termice au fost inventate in incercarea de a proteja mediul inconjurator si independenta energetica.Panouri solare fotovoltaice: o sursa de energie verde, inepuizabila si gratuita. Panourile solare fotovoltaice cat si panouri solare termice au fost inventate in incercarea de a proteja mediul inconjurator, omul a pus bazele unor tehnologii si dispozitive ecologice care utilizeaza surse de energie regenerabile si inepuizabile, protejand astfel resursele naturale si diminunand considerabil efectele poluarii. Printre cele mai apreciate echipamente de acest gen se numara si asa numitele panouri solare fotovoltaice sau panouri solare termice cu tuburi vidate pentru apa calda menajera, sisteme care isi fac aparitia din ce in ce mai mult pe acoperisurile imobilelor rezidentiale, industriale si comerciale deopotriva. Inainte de toate, este important de punctat diferenta dintre aceste panouri fotovoltaice si panourile solare termice. Desi ambele sunt sisteme solare ce capteaza razele soarelui (radiatie solara), panourile fotovoltaice sunt utilizate pentru obtinerea energiei electrice (curentul electric), in timp ce modelele termice, asa cum reiese si din denumire, pentru obtinerea energiei termice necesare in scopul asigurarii unui confort sporit din acest punct de vedere, a incalzirii apei calde menajere si alte aplicatii asemanatoare. La baza tehnologiei de functionare a modelelor de panouri fotovoltaice se afla celula fotovoltaica. Celula fotovoltaica este de fapt un material semiconductor (de regula, siliciu), ce are capacitatea de a absoarbe lumina generata de catre razele solare, lumina pe care ulterior o transforma in energie electrica, printr-un proces chimic. Din punct de vedere al tehnologiei de fabricatie, respectiv eficientei specifice, celulele fotovoltaice sunt de mai multe tipuri, si anume: monocristaline, policristaline si amorfe. Aceasta eficienta se traduce prin cantitatea sau procentul de energie electrica ce este obtinuta pe metru patrat, cele mai eficiente celule, si implicit panouri fotovoltaice fiind cele monocristaline.

 Panourile fotovoltaice de slaba calitate pot prezenta multe riscuri de la folosirea lor chiar si in perioade scurte de timp ceea ce duce la o scadere drastica a randamentului energetic sau mai rau la incendii din vina casetelor de conexiuni de pe spatele panourilor, diminuand rentabilitatea sistemului fotovoltaic

 Conditii de montare pentru panouri solare fotovoltaice

Datorita faptului ca functionarea eficienta a panourilor depinde in totalitate de prezenta energiei luminoase (lumina razelor solare), este esential ca montarea de panouri fotovoltaice sa fie realizata in locuri „deschise”, mai exact ferite de ramurile copacilor, cladiri sau alte elemente care pot umbri sistemele, impiedicand-le astfel sa functioneze la capacitate maxima.

Panourile produc energie electrica fara niciun fel de problema chiar si iarna. Amintiti-va, dispozitivele au nevoie de lumina Soarelui, nu de caldura generata de catre acesta. De asemenea, in operatiunea de montare, trebuie tinut cont si de alte aspecte, cum ar fi: orientarea panoului spre anumite puncte cardinale in functie de plasamentul imobilului cu pricina, pentru o captare cat mai buna a energiei solare, unghiul de inclinare si alte aspecte asemanatoare, care au capacitatea de a influenta functionarea optima a panourilor.

Desigur, toate aceste lucruri sunt date uitarii daca se opteaza pentru panouri fotovoltaice prevazute cu sisteme automate prin intermediul carora acestea se orienteaza in functie de directia Soarelui.

Panouri fotovoltaice, o solutie de viitor

Considerate ca fiind o solutie de viitor in ceea ce priveste modalitatea de obtinere a energiei electrice, in special datorita numeroaselor avantaje pe care le asigura mediului inconjurator si utilizatorilor deopotriva, specialistii estimeaza o crestere in ceea ce priveste montarea de panouri fotovoltaice.

Pe langa faptul ca utilizeaza o sursa de energie verde, inepuizabila si gratuita, pe termen mediu, amortizarea investitiei este garantata. Cu ajutorul unor panouri fotovoltaice, se obtin reduceri ale facturilor la curent, precum si independenta din punct de vedere al energiei electrice. Mai mult, producatorii asigura perioade indelungate de utilizare, ce pot ajunge chiar si la 25 de ani in conditii de montare optime, respectiv fabricare in conformitate cu standardele de calitate.

Lasa un mesaj

Trebuie sa fii conectat pentru a posta un comentariu.